Tapahtumatarjoilut kuntoon

Tapahtuman luonne, väkimäärä ja budjetti ovat tärkeimmät tekijät tarjoilujen suunnittelussa. Pienet juhlat voi helposti ruokkia myös itse, mikäli omaa keittiönäppäryyttä. Isompien kemujen tarjoilut on syytä kuitenkin jättää ammattilaisten hoidettavaksi, harvalla on edes tiloja isojen ruokamäärien valmistamiseen. Tarjoilujen järjestämisessä on myös se elementti, että mikäli ei ole kyse kotona tapahtuvasta perheen ja suvun juhlasta, niin jo hygienia lait vaativat että ruoanvalmistuspaikka täyttää kaikki kriteerit.

Tapahtumatarjoilut kuntoon

Ruoka ja sen tarjoiluun tarvittava henkilökunta suunnitellaan ensin väkimäärän mukaan. Cateringpalvelulla on ammattiote ruokamäärien ja henkilökuntatarpeen suunnittelussa. Asiakkaan puolelta tarvittavaa on tieto tapahtumapaikasta, tapahtuman luonne ja ajatus siitä mitä ruokatarjoilulta halutaan. Cateringin voi tilata aika rajattomasti mihin tahansa paikkaan, ja palveluntarjoaja hoitaa tarvittavan logistiikan ja kaikki tarjoiluun tarvittavat pelivälineet.

Tarjoilut tapahtuman mukaan

Kun suunnittelee tarjoiluja, kannattaa ehkä tuumata jo etukäteen mitä vuodenaikaa eletään, haluaako tarjota jotain kevyttä, onko kyseessä cocktail tilaisuuden kaltainen tapahtuma vai mahdollisesti illallinen. Tapahtuman kellonaika on myös oleellinen. Mikäli tapahtuman ajankohta on iltapäivällä jolloin vieraat yleensä tulevat suoraan töistä, kannattaa pitää mielessä, että lounaasta on sitten jo muutama tunti ja tässä vaiheessa päivää ihminen on jo aika nälkäinen. Ensimmäiset 20 vierasta syövät siis ahneesti 100:lle tarkoitetut cocktailpalat melko ripeästi. Iltapäivä-tapahtumiin onkin parempi järjestää aavistuksen tuhdimpaa ruokaa, ei kuitenkaan illallista. Esimerkiksi ruokaisa salaatti tai mehevät piirakat tekisivät varmasti kauppansa. Illallistarjoiluissa suunnitellaan ruokalajikohtaisesti mitä tarjoillaan. Onko kyseessä yhden vai kolmen ruokalajin illallinen, tarjoillaanko tämä buffetista vai pöytiin tarjoiltuna, vadilta vai lautasilta. Tässä kohtaa kannattaa miettiä tilanteen arvokkuus. Tarjoiluja suunnitellessa on otettava huomioon mahdolliset yleisimmät allergiat ja kasvis- sekä vegaaniruokailijat. Jos tapahtuma vaatii etukäteen ilmoittautumista, osallistujilta on hyvä tiedustella ajoissa mahdolliset ruoka-allergiat. Allergioiden merkitystä ei voi koskaan vähätellä ja tästäkin syystä on syytä valita asiallinen cateringpalvelu hoitamaan ruokatarjoilu. Joissain tapauksissa ruokatarjoiluun vaikuttavat myös uskonnolliset syyt. On hyvä olla tietoinen mikäli vierasjoukossa on henkilöitä joilla on kyseisiä syitä olla syömättä tiettyjä ruokia, ja huolehtia että tarjolla on myös näille vieraille vaihtoehtoja. Eteen on kerran tullut tilanne jossa tapahtumassa ei saanut tarjoilla tiettyä keltaista virvoitushuomaa, ei uskonnollisista syistä, vaan boikotoinnin takia. Tämä oli tietenkin aika ainutlaatuinen ja uniikki tilanne.

Viiniä vai vettä?

Alkoholitarjoilun tarve on myös hyvä pitää mielessä sen mukaan mikä on vierasryhmä ja tilaisuuden tarkoitus, sekä eletäänkö arkipäivää vai viikonloppua. Yleensä on tapana, että oli kyse mistä tahansa kellonajasta, tosin ei heti aamusta, tarjolla on ainakin viiniä. Ehkä tämä on vaan opittu kanssa-eurooppalaisilta, jotka ovat tottuneet että viiniä on tarjolla joka tilaisuudessa. Juomatarjoilussa on otettava huomioon aina alkoholittomien juomien saatavuus. Mikäli tilaisuudessa tarjoillaan alkumaljoja, on hyvä valita alkoholittomaksi vaihtoehdoksi jotain samankaltaista, kuten alkoholiton kuohuviini tai cocktail. Iänikuinen tuoremehu on jo aikansa elänyt ja tyylitön vaihtoehto. Vältä sitä. Jos tapahtuman ikärakenne on todella nuorta, juomat tietenkin sen mukaan, ja on hyvä olla useita vaihtoehtoja tarjolla. Lapset ovat vaativia asiakkaita.

Viiniä vai vettä?

Oikeastaan tapahtumasta riippumatta, ruoka- ja juomatarjoilu on oleellisen tärkeää, ja tilaisuutta yleensä myös arvioidaan tarjoilujen perusteella. Vieraat odottavat innolla, ei niinkään tapahtuman esittelyjä tai puheita, vaan nimenomaan sitä mitä buffet pöydältä löytyy ja onko viiniä riittävästi. Niin se vaan on, mutta kertoo todenmakuisesti miten suuri vaikutus hyvällä tapahtuma suunnittelulla on, ja etenkin niillä tarjoiluilla.