Häiden suunnittelu

Hääpäivän järjestämistä ja ajankohtaa voi alkaa heti kun on nautittu hetki kihloissaolosta. Ajankohdasta riippuen juhlapaikan varaukset voivat vaatia vahvistusta jopa vuotta ennen itse hääjuhlapäivää ja vieraille on hyvä ilmoittaa päivä ajoissa tietoon. Kun aikataulu suunnitteluun ja valmisteluun on tarpeeksi pitkä, mahdollisuus saada kaikki toiveet toteutettua on suurempi. Apua järjestelyihin kannattaa kysyä perheeltä tai ystäviltä, oli aikataulu minkälainen tahansa. On hyvä keskittyä kerrallaan vain ajankohtaisiin asioihin, mutta uudet ja toimivat ideat kannattaa listata ylös samantien.

Hääpäivään 6kk – 12kk

Ensimmäiset asiat, joita kannattaa suunnitella ovat hääpäivä, vihkitilaisuus, budjetti sekä vieraslista. Hääjuhlatilan valintaan vaikuttavat budjetti ja vieraiden määrä, joten kannattaa listata ainakin alustavasti, ketkä tulevat paikalle. Häiden teema voi helpottaa suunnittelua, joten sen voi miettiä jo ensimmäisten asioiden joukossa. Aikataulua kannattaa kirjoittaa ylös johonkin, ettei mitään tärkeää unohdu. Juhlatarjoilujen miettiminen on osa budjettia, joten sen voi suunnitella myös tässä vaiheessa. Ketkä ovat bestman, kaaso, puhemies sekä morsiustytöt ja sulhaspojat? Suunnitteluja tehdessä puolison kanssa keskustelu on tärkeää, mitkä ovat molempien toiveet ja odotukset.

Vihkisormus vaihtoehtojen läpikäyntiä ei kannata jättää viimeiseen hetkeen, samoin hääjuhlapäivän pukeutumista ja pukukoodia voi alkaa jo miettiä. Hääpäivälle voidaan haluta ammattikuvaaja mukaan, joten jos tutuista ei sopivaa löydy, netistä varmasti näkee monia vaihtoehtoja. Miettikää kuljetuksia hääpaikalle ja myös takaisinpäin. Ennakkokutsujen lähettäminen vieraille voi tietyissä tapauksissa olla jo hyvä idea, esimerkiksi jos häät ovat lomakauden aikana tai ulkomailla tai muuten kaukana vieraista.

Hääpäivään 4kk – 6kk

hääjuhlatila

Tässä vaiheessa virallisten kutsujen lähettäminen alkaa olla jo ajankohtaista, joten suunnittelu ja tilaaminen on hyvä saada tehtyä. Ennen tilausta lopullinen vieraslista on valmiina myös. Kun hääjuhlatila on vahvistettu, sen koristelua ja kattausta voi hahmotella etukäteen. Hääpäivän ohjelman suunnittelussa kannattaa olla järkevä, että aikaa on varmasti tarpeeksi ettei viime hetken muutoksia tai peruutuksia tule. Tekniset vaatimukset hääjuhlan aikana on hyvä muistaa ja aikataulun voi suunnitella mahdollisimman stressittömäksi!

Vihkisormuksen tilaaminen ja tietysti morsiuspuvun ja sulhasen puvun hankkiminen tai varaaminen. Morsiuspuvun lisäksi miettikää asusteita, kuten kengät, korut, huntu/tiara, alusasu, sukat, sukkanauha, päällystakki ja morsiuspussukka. Sulhasen puvun lisäksi miettikää solmio, pusero, liivi, vyö, taskuliina, sukat, kengät, hattu ja päällystakki. Bestmanin ja kaason kannattaa myös tietää pukeutumisohjeet asusteita myöten ja ne voi varata tarvittaessa. Sitten voisi miettiä hääyötä ja häämatkaa, niiden varaaminen ja suunnittelu valmiiksi. Yksi tärkeä muistutus on esteettömyystodistus ja sen hakeminen. Hakeminen onnistuu netistä ja on hyvä hoitaa hieman ennen häitä, sillä todistus on kuitenkin voimassa neljä kuukautta.

Hääpäivään 1kk – 3kk

Kutsukorttien lähettäminen, morsiuskimpun ja muiden kukkien tilaaminen, ajan varaaminen häämeikin ja kampausten laittoa varten sekä muut mahdolliset kauneushoidot kuten kynsien hoidot ja hampaiden valkaisut. Miettikää myös tarvitseeko teidän osallistua häävalssi- tai tanssikursseille. Huomenlahjan hankkiminen voi olla mukava hoitaa ajoissa myös. Polttareiden järjestäminen on hyvä pitää tässä vaiheessa.

Papin kanssa sovitte vihkikaavasta ja kanttorin kanssa musiikista. Koristeet on hyvä saada valmiiksi ja kysykää, milloin juhlatilan voi koristella hääjuhlaa varten. Jos meikkien suhteen ei ole varma, koemeikit ja –kampaukset voi olla hyvä testata. Hääjuhlatilan musiikki ja lopullinen istumajärjestys kannattaa olla valmiina. Yksityiskohtien ilmoittaminen mahdolliselle pitopalvelulle ja kuvaajalle on hyvä tehdä samalla kun ruokalistan sekä vihki- ja hääjuhlan ohjelmalehden on hoitanut kuntoon. Kiitoslahjat bestmanille, kaasolle sekä morsiustytöille ja sulhaspojalle hankitaan, ja opaskyltit hääjuhlapaikalle tarvittaessa.

Hääpäivään 1pv – 2vkoa

Sormukset on noudettava ja kenraaliharjoitus kirkossa järjestetään. Mahdolliset parturissa käynnit ja muut kauneushoidot on hyvä saada tehtyä. Pikainen varmistus vielä listaan, että kaikkea on huomioitu ja kaikki haluttu saatu tehtyä. Juhlatilan koristelu ja opaskylttien paikalleen asettamiseen kannattaa pyytää apua. Hääyötä varten pakkaaminen ja morsiuspussukan täyttäminen tarpeellisilla asioilla. Jos perinteistä pitää niin sulhanen ei saa nähdä morsianta juuri ennen häitä, joten morsian voi viettää viimeisen yön joko vanhempien luona tai kaason kanssa hotellissa. Tärkeintä on nukkua yö hyvin, jotta päivästä voi nauttia paremmin!